Sinds de release in 2017 is het snel uitgegroeid tot een van KINTO's kenmerkende items, waarbij gaandeweg nieuwe kleuren en maten zijn toegevoegd.
We vroegen TRAVEL TUMBLER productontwerper Shin Azumi naar de bron van zijn inspiratie en het denkproces dat daarop volgde.
Ik herinner me dat het mijn eerste project was na mijn terugkeer uit Londen. In die tijd wilde ik heel graag iets proberen wat ik alleen in Japan kon doen, of iets waar Japan niet erg goed in was. Het idee om een vacuümgeïsoleerde roestvrijstalen fles te ontwerpen wekte absoluut mijn belangstelling, omdat de hars en het roestvrij staal zeer zorgvuldig gevormd en gemonteerd moesten worden. Als ontwerper heb ik de neiging om geobsedeerd te zijn door schroeven en structuren, en ik voelde dat dit project ook in dat opzicht een goede uitdaging zou zijn.
Zowel in Europa als in Japan wordt verwacht dat voorwerpen die we aanraken er rond en vriendelijk uitzien, maar ik wilde bewijzen dat een stijlvol ontwerp net zo gebruiksvriendelijk kan zijn. Ik vroeg me af of ik kon breken met de formule "rechte lijnen = industrieel" en een lineair ontwerp kon maken dat zowel waardig als elegant was. Uiteindelijk vond ik mijn inspiratie in een melkbus. Traditionele melkbussen hebben een lineaire vorm omdat ze worden gemaakt door een metalen plaat te walsen, en deze nuchterheid sprak me aan. Met de moderne technologie kunnen we zowat elke vorm creëren die we maar willen, maar ik vond dat het tijd was om de waardigheid van eenvoudige vormen opnieuw te bekijken.
De TRAVEL TUMBLER is opgebouwd uit eenvoudige lijnen, maar elk detail, zoals de plaatsing en de hoek van het kuiltje, is opzettelijk. Neem bijvoorbeeld het deksel. Hoe scherp konden we de rim maken? Samen met het KINTO-team en de partnerfabrieken heb ik de precieze hoek onderzocht die nodig was om de scherpe look te behouden maar de vingers pijn te doen. Ik wilde ook dat de beker er elegant uitzag als het deksel eraf was, dus heb ik de mond verstopt onder de gleuf, berekend zodat de drank er met een comfortabele snelheid uit zou stromen. Het is een variatie op een ontwerpdetail dat in elektronica wordt gebruikt om overtollige warmte af te voeren. De enigszins taps toelopende onderkant is bedoeld om een gevoel van vertrouwdheid op te roepen door de vormentaal van drankblikjes te gebruiken, maar hij is er ook om het ontwerp lichter te maken en de draagbaarheid ervan te suggereren. Hij dient ook als geleider om de beker in een bekerhouder te schuiven. Het KINTO team en ik hebben hard samengewerkt om elk detail met vallen en opstaan te perfectioneren. Het was een echte samenwerking.
Ik gebruik hem voor mijn woon-werkverkeer naar de universiteit om de koffie mee te nemen die ik thuis zet. Als ik moet bijvullen, neem ik hem misschien mee naar een café voor een afhaalmaaltijd. Ik gebruik hem vaak, en elke keer ben ik blij dat hij makkelijk te drinken en af te wassen is. Ik hou ook van de vorm van het deksel. Ik vind hem prettig om de vingers en de dikte, hoek en grip voelen precies goed aan. De rand helpt je om een stevige grip te krijgen zodat je het deksel met minimale inspanning kunt openen. Het is allemaal heel logisch.
Als ik met KINTO werk, stel ik mezelf altijd voor als een gebruiker, en probeer iets te maken dat ik persoonlijk graag zou willen hebben. De tumbler moest ook gemakkelijk te gebruiken zijn, anders zouden de mensen hem niet dagelijks willen gebruiken. Ik geloof dat het hele punt van productontwerp is dat mensen het gaan gebruiken - de gebruikerservaring is het laatste stukje dat het ontwerp compleet maakt, het verbindt de gebruiker met het product. Mijn uiteindelijke doel is om producten te ontwerpen die liefde op het eerste gezicht teweegbrengen en die liefde na verloop van tijd te laten groeien door herhaaldelijk gebruik. Met de TRAVEL TUMBLER heb ik het gevoel dat ik heel dicht bij dat ideaal ben gekomen.
Klik hier voor vol.1
ONTWERPPROFIEL
Shin Azumi
Heeft in 2005 'een studio' opgericht in Londen, Verenigd Koninkrijk. Zijn ontwerpwerkzaamheden omvatten consumentenproducten, meubilair, verlichting, elektronica en audioapparatuur, maar ook ruimtelijk ontwerp voor winkels, restaurants en tentoonstellingen. Sinds 2016 neemt hij het hoogleraarschap aan de Hosei Universiteit, Faculteit voor Techniek en Design, in Japan.