Meer dan 10 jaar - Unitea Vol. 1

画像
"Meer dan 10 jaar" is een serie die zich richt op de collecties van Kinto die al meer dan een decennium bestaan, waardoor je het verhaal achter hun creatie brengt. Voor deze editie gingen we zitten met productontwerper Fumie Shibata en Kinto's Sayaka Nishinami, die werkte aan de ontwikkeling van Unitea die voor het eerst werd geïntroduceerd in 2006. We kijken terug op het begin en de evolutie van de collectie.

Geboorte van Unitea

- Kun je ons vertellen hoe de ontwikkeling van Unitea begon?

Sayaka: Kinto importeerde het servies van Europa uit Europa, en dit stelde ons in staat om de Japanse markt vanuit verschillende hoeken te zien. We zagen dat het maken van thee in keramische theepotten de norm was in Japan, terwijl glazen theewerk overwegend vreemd was met elegante en decoratieve ontwerpen. Het uitgangspunt van onze reis was het idee dat we een theepot wilden maken die zou passen bij de steeds eenvoudige en informele levensstijl van onze tijd.
画像
画像
Fumie: Het was rond 2004 en ik gaf parttime les op een ontwerpschool, toen een van mijn voormalige studenten toevallig bij Kinto kwam. Ik weet niet zeker of dit de reden was, maar een korte tijd daarna werd ik benaderd door Kinto om een ​​nieuw soort theeware in glas te ontwerpen. Het liet een indruk achter omdat het nemen van hete dranken in een glazen beker nogal onconventioneel was in Japan. Dat deed me denken hoe leuk het zou zijn om een ​​glazen theeset te maken die iemand zou kunnen gebruiken voor zijn dagelijkse kop thee.

Sayaka: Toen Kinto het ontwerp opdracht gaf aan Shibata-san, stelden we de stijl van Kocha (individuele thee) voor, waarbij elke persoon zijn favoriete thee inneemt in zijn favoriete thee-tree. We dachten dat het iets comfortabel zou moeten zijn voor dagelijks gebruik, iets dat geschikt is voor zowel mannen als vrouwen. En het zou veelzijdig moeten zijn: de deksels, zeefers en kannen zouden allemaal dezelfde diameter hebben, zodat u de onderdelen in verschillende materialen zou kunnen mengen en matchen.

Fumie: dat klopt. Ik ging op zoek naar een ontwerp waarmee de onderdelen systematisch rond konden worden geruild voor een aangepaste look, die unisex was, dat geschikt was voor elke dag. De sleutel was het ontwerp van de "grip". Glazen theekopjes werden destijds ontworpen om daintig in evenwicht te zijn tussen je duim, index en middelvingers, waardoor je andere vingers in de lucht worden geplaatst, maar met eenheid hebben we het handvat groter gemaakt zodat je het stevig met vier vingers kon begrijpen. Door dit te doen wilden we dat de Glass Cup deel uitmaakte van de structuur van het dagelijks leven, in plaats van dat het alleen iets voor speciale gelegenheden is.
画像
- Welke gedachten en ambities had u bij het ontwerpen van Unitea?

Fumie: Natuurlijk wil ik als ontwerper altijd altijd dat mijn producten een lang en gezegend leven hebben, maar zoals we allemaal weten is dit niet iets dat je kunt orkestreren. Hoewel ik onlangs heb gewerkt aan dagelijkse objecten zoals messen, was mijn ervaring vóór Unitea vooral met industriële ontwerpen zoals huishoudelijke elektronica. Kinto's Unitea was het eerste product zonder machines binnen waar alles in de vorm was. In het begin was ik behoorlijk nerveus om mezelf te denken: "Als het niet wordt verkocht, moet het het ontwerp zijn!" Maar ik was altijd geïnteresseerd geweest in het ontwerpen van alledaagse objecten zoals servies, dus ik was blij toen Kinto me de kans gaf .


- Wat waren de uitdagingen waarmee je geconfronteerd werd bij het bedenken van dit ontwerp?

Fumie: Eerst probeerde ik te zoeken naar een motief met karakter dat in verschillende maten zou werken. Ik beschouwde hoekige, scherpe lijnen, maar het drinken van thee in een glazen beker was een beetje een nieuwigheid op zich, en ik vreesde dat het ontwerp te intimiderend zou zijn. Ik wilde iets dat vriendelijker voelde en gemakkelijker te gebruiken was-en kwam met het peervormige motief. Verschillende capaciteiten kunnen worden gecreëerd door de kromming te veranderen en de vorm bracht een gevoel van warmte over. Zou dit het uniforme gevoel creëren over producten met verschillende capaciteiten en doeleinden? Ik heb mijn hypothesen een voor een getest.

Evolutie van Unitea

ー Zijn er verbeteringen die u onderweg met de collectie hebt aangebracht?

Sayaka: We lanceerden de eerste versie van Unitea in 2006 en in 2008 hebben we de Glass Factory beoordeeld. We hebben de theepotproductielijn veranderd van een 100% handgeblazen naar een semi-geautomatiseerd proces, waardoor de kwaliteit consistenter werd. In 2009 hebben we de plastic zeef gewijzigd in een meer warmte-duurzaam materiaal. Maar we vervolgden onze zoektocht om het beste materiaal te vinden met zowel de ideale warmtebestendigheid als de duidelijkheid, en in 2012 evolueerde het naar de huidige glasachtige, maar toch gemakkelijker te verhandelen zeef.

Fumie: deze plastic zeef heeft gaten geopend met gelijke intervallen, en hoewel ik betrokken ben geweest bij veel industriële ontwerpen is er geen ander product met een dagelijkse prijs die zo'n ingewikkelde productie biedt. Om het perfecte kopje thee te brouwen, moet het hete water in de zeef circuleren en moet de thee uniform worden verspreid van kleine gaten. Het openen van gaten zo gelijkmatig op een gebogen oppervlak is ongetwijfeld een technische uitdaging. Het was een informele suggestie, maar toen ik het eigenlijke product zag, was ik erg onder de indruk.

Sayaka: Bij het ontwikkelen van producten proberen we altijd de algemene balans tussen productiviteit, bruikbaarheid en ontwerp te behouden. Voor Unitea was het een proces van vallen en opstaan ​​met de fabrikant om het ontwerp van Fumie tot leven te brengen. De fabrikant stelde enkele wijzigingen voor voor een efficiënte productie, maar we wilden de passie en logica achter het oorspronkelijke ontwerp doorbrengen en toch de kosten in de gaten houden, zodat we consequent kwaliteitsproducten konden produceren.
画像
画像
画像
Sayaka: Ik denk dat de aantrekkingskracht van Unta niet alleen de bruikbaarheid is van het mixen en matchen van eenheden, het is ook de verscheidenheid aan combinatie die het biedt, de schoonheid van verschillende materialen zoals glas, roestvrijstalen, plastic en natuurlijk hout kunnen waarderen.

Fumie: Unitea is erg veelzijdig. Het omvat verschillende maten, materialen en kleuren. Het is fascinerend, ook al heb ik het zelf ontworpen. We hadden vanaf het begin niet zo breed beschouwd, maar terwijl we de collectie hebben gevoed, ontdekten we dat steeds meer nieuwe ideeën die gewoon werkten. Voor mij is deze neutraliteit ook erg eenheid.
(Interviewer : Koji Kato)