Geboorte van UNITEA
Sayaka: KINTO importeerde vroeger serviesgoed uit Europa, waardoor we de Japanse markt vanuit verschillende invalshoeken konden bekijken. We zagen dat het maken van thee in keramische theepotten de norm was in Japan, terwijl glazen theeserviezen overwegend buitenlands waren met elegante en decoratieve ontwerpen. Het uitgangspunt van onze reis was het idee dat we een theepot wilden maken die zou passen bij de steeds simpeler en ongedwongener wordende levensstijl van onze tijd.
Sayaka: Toen KINTO het ontwerp aan Shibata opdroeg, stelden we de stijl van kocha (individuele thee) voor, waarbij elke persoon zijn of haar favoriete thee in zijn of haar favoriete theeservies zet. We dachten dat het iets comfortabel moest zijn voor dagelijks gebruik, iets dat geschikt is voor zowel mannen als vrouwen. En het zou veelzijdig moeten zijn: de deksels, zeven en kannen zouden allemaal dezelfde diameter hebben, zodat je de onderdelen in verschillende materialen kunt mengen en matchen.
Fumie: Dat klopt. Ik ging op zoek naar een ontwerp dat het mogelijk maakte om de onderdelen systematisch te verwisselen voor een op maat gemaakte look, die uniseks was, die geschikt was voor elke dag. De sleutel was het ontwerp van de "grip". Glazen theekopjes waren destijds zo ontworpen dat ze mooi in balans waren tussen je duim, wijsvinger en middelvinger, zodat je andere vingers in de lucht konden worden gebracht, maar met UNITEA het handvat hebben we het groter gemaakt zodat je het stevig kon vastpakken met vier vingers. Op deze manier wilden we dat de glazen beker deel uitmaakte van de stof van het dagelijks leven, in plaats van dat het alleen iets voor speciale gelegenheden zou zijn.
Fumie: Natuurlijk wil ik als ontwerper altijd dat mijn producten een lang en gezegend leven hebben, maar zoals we allemaal weten is dit niet iets wat je kunt orkestrerenUNITEA. Hoewel ik de laatste tijd heb gewerkt aan dagelijkse objecten zoals messen, was ik voor UNITEA mijn ervaring vooral bezig met industriële ontwerpen zoals huishoudelijke elektronica. KINTO's UNITEA was het eerste product zonder enige machine binnenin waar alles op de vorm was afgestemd. In het begin was ik nogal zenuwachtig en dacht ik: "als het niet verkoopt, moet het het ontwerp zijn!" Maar ik was altijd al geïnteresseerd geweest in het ontwerpen van alledaagse objecten zoals serviesgoed, dus ik was blij toen KINTO mij de kans gaf.
-Wat waren de uitdagingen waar u mee te maken had toen u met dit ontwerp kwam?
Fumie: Eerst probeerde ik een motief met karakter te zoeken dat in verschillende maten zou werken. Ik dacht aan hoekige, scherpe lijnen, maar het drinken van thee in een glazen beker was op zich al een beetje een noviteit en ik vreesde dat het ontwerp te intimiderend zou zijn. Ik wilde iets dat vriendelijker aanvoelde en makkelijker te gebruiken was - en kwam met het peervormige motief op de proppen. Door de kromming te veranderen, konden verschillende capaciteiten worden gecreëerd en de vorm bracht een gevoel van warmte over. Zou dit het uniforme gevoel over producten met verschillende capaciteiten en doeleinden heen creëren? Ik heb mijn hypotheses één voor één getest.
Evolutie van UNITEA
Sayaka: We lanceerden de eerste versie van UNITEA in 2006, en in 2008 hebben we de glasfabriek herzien. We veranderden de theepotproductielijn van een 100% handgeblazen naar een semi-automatisch proces, waardoor de kwaliteit consistenter werd. In 2009 hebben we de kunststofzeef veranderd in een meer hittebestendig materiaal. Maar we gingen door met onze zoektocht naar het beste materiaal met zowel de ideale hittebestendigheid als de helderheid, en in 2012 ontwikkelde het zich tot de huidige glasachtige, maar makkelijker te hanteren zeef.
Fumie: Deze kunststofzeef heeft gaten die met gelijke tussenpozen geopend zijn, en hoewel ik bij veel industriële ontwerpen betrokken ben geweest, is er geen enkel ander product met een zo ingewikkelde prijs die zo'n ingewikkelde productie mogelijk maakt. Om het perfecte kopje thee te zetten, moet het hete water in de zeef circuleren en moet de thee gelijkmatig worden verspreid vanuit kleine gaatjes. Het openen van gaatjes zo gelijkmatig op een gebogen oppervlak is ongetwijfeld een technische uitdaging. Het was een toevallige suggestie, maar toen ik het eigenlijke product zag was ik erg onder de indruk.
Sayaka: Bij het ontwikkelen van producten proberen we altijd het algemene evenwicht tussen productiviteit, bruikbaarheid en ontwerp te behouden. Want UNITEA het was een proces van vallen en opstaan met de fabrikant om Fumie's ontwerp tot leven te brengen. De fabrikant stelde enkele wijzigingen voor voor een efficiënte productie, maar we wilden de passie en de logica achter het oorspronkelijke ontwerp doorvoeren en toch de kosten in het oog houden, zodat we consequent kwaliteitsproducten konden produceren.
Fumie: UNITEA is zeer veelzijdig. Het omarmt verschillende maten, materialen en kleuren. Het is fascinerend, ook al heb ik het zelf ontworpen. We hadden vanaf het begin niet zo'n breed scala overwogen, maar toen we de collectie koesterden, ontdekten we dat steeds meer nieuwe ideeën die gewoon werkten. Voor mij is deze neutraliteit ook heel UNITEAerg.