Meer dan 10 jaar - UNITEA Vol. 2

画像
"Meer dan 10 jaar" is een serie die zich richt op de collecties van KINTO die al meer dan tien jaar bestaan en die u het verhaal achter hun creatie brengen. Voor deze editie hebben we samen met productontwerper Fumie Shibata en KINTO's Sayaka Nishinami, die werkten aan de ontwikkeling ervanUNITEA , werd in 2006 voor het eerst geïntroduceerd. We kijken terug op het begin en de evolutie van de collectie.

Een begeleider van Joyous Tea Times

- Hoe gebruik UNITEAje meestal ?
Fumie: Ik gebruik het zowel op het werk als thuis. Ik denk dat we allemaal kopjes en borden hebben die altijd binnen handbereik zijn - voor mij dusUNITEA. Ik heb er een tiental op mijn plank staan, en ik gebruik het UNITEA kopje de hele tijd klein, of het nu is om water te drinken als ik wakker word of om thee of koffie te nemen gedurende de dag. Voor gasten voeg ik een onderzetter toe. Ik gebruik de roestvrijstalen onderzetter graag omdat het een elegante uitstraling heeft. Als ik een enkel kopje thee wil, gebruik ik mijn UNIMUG, en als ik achterover wil leunen en van mijn theetijd wil genieten, gebruik ik de theepot met een plastic zeef. De one touch theepot is ook zo handig, dat ik hem nu de hele tijd gebruik.
Sayaka: Ik ook. Ik gebruik het UNITEA kopje meestal klein als ik hete thee drink. Het is groter dan je denkt, en is perfect voor een paar uurtjes op het bureau.
画像
画像
- Wat voor soort thee drinkt u normaal gesproken?

Fumie: Over het algemeen geef ik de voorkeur aan Engelse thee boven koffie, dus ik houd een verscheidenheid aan thee in mijn kantoor. Laatst was ik in Taiwan en kwam ik terug met een heerlijke Chinese thee.

Sayaka: Normaal gesproken drink ik 's morgens op kantoor koffie, maar als ik 's middags even wil pauzeren, maak ik zelf een kopje Engelse of kruidenthee. Thuis gebruik ik ook de UNITEA one touch theepot die een zeef in de deksel heeft ingebouwd als ik verse kruiden heb; het ziet er erg mooi uit.

Fumie: Ideaal voor verse kruidenthee is het niet, want je kunt door het glas heen kijken.

Sayaka: Ja, bloeiende thee zoals jasmijntheeballen zien er prachtig uit in de UNITEA theepot.
画像
画像
Fumie: De peervorm is gebaseerd op een trapeziumvormig motief dat de theebladeren laat circuleren. Het is een prachtig proces dat ook de aroma's vrijgeeft.

Sayaka: Ik vind het heerlijk om de theeblaadjes te zien ronddansen terwijl ik wacht tot ze klaar zijn om te brouwen.

Theeservies dat deel gaat uitmaken van je levenswijze

- Wat voor soort alledaagse scène had u in gedachten toen u ontwierp UNITEA?

Sayaka: Toen we aan de slag gingenUNITEA, werd thee over het algemeen geassocieerd met elegantie, maar we wilden dat theetijd een alledaagse gelegenheid zou zijn die terloops kon worden genoten. Ons doel was om een UNITEA pretentieloze en gemakkelijk te gebruiken, en om het een aanwezigheid te geven die past bij een moderne, eenvoudige levensstijl - iets wat je zou willen gebruiken wanneer je je ontspant met je vrienden en familie. Waar een keramische mok misschien te nonchalant is voor uw gasten, UNITEA zet hij de juiste toon. Mijn gasten zijn altijd onder de indruk omdat het glas de kleuren van de thee laat zien en de tafel verlicht.

Fumie: Toen we aan het project begonnen wilde ik de veronderstellingen van mensen uitdagen, om mensen te laten zeggen: "wow, daar heb ik nooit aan gedacht! Het klinkt misschien nogal grandioos, maar ik wilde het perspectief en de waarden van de mensen veranderen, de bestaande hiërarchie veranderen. Ik wilde verder gaan dan het idee van een "elegant glazen theekopje" en een nonchalant, geslachtsneutraal theeservies creëren. Toen en nu is het idee dat ik een gevoel van verrijking wil bieden consistent geweest. Deze zomer hebben we een theewarmer aan de UNITEA familie toegevoegd. Ik denk dat de mensen vandaag de dag op zoek zijn naar een soort van verrijking die niet gehaast is, die komt met een gevoel van warmte; en dat omvat het maken van een kopje thee met een theeserviesje.
画像
- Kunt u ons vertellen wat u UNITEA vandaag van plan bent?

Sayaka: De theescène verandert met de tijd. We zien stijlvolle "theebars" die kwaliteitsthee te koop aanbieden en gespecialiseerde theewinkels duiken op. Meer mensen kiezen nu hun theebladeren op basis van de herkomst of de boeren; anderen kunnen een koudgebrouwen ijsthee proberen met een zeer gewaardeerde eerste spoeling van Darjeeling. Ik heb echt het gevoel dat de horizon zich uitbreidt als het gaat om het genieten van thee. Ik geloof UNITEA dat het een tijdloos ontwerp is en de veelzijdigheid heeft om zich aan te passen aan een steeds diverser wordende levensstijl, en dat is waarom UNITEA het zo'n favoriet blijft.

Fumie: Ik kan niet geloven dat het twaalf jaar geleden is. Het begon met KINTO die me het sleutelwoord Kocha gaf ("individuele thee" - een door KINTO gecreëerde term om het idee uit te drukken dat elke persoon zijn of haar favoriete thee in zijn of haar favoriete theeservies heeft staan). Dit idee was voor mij heel logisch. Ik voelde de levensstijl veranderen. Het werd heel normaal voor een gezin om rond de tafel te zitten met de moeder die koffie drinkt terwijl de vader een kopje thee verzorgt. En nu zijn ze nog verder veranderd: glas is een volkomen normale keuze voor een theekopje.
De KINTO-leden denken altijd na over hoe de UNITEA collectie moet evolueren naarmate de levensstijl van de mensen verandert, en daaruit hebben we nieuwe producten kunnen bedenken, zoals de one touch theepot en de theeverwarmer. In het verleden was er een clear onderscheid tussen de alledaagse en de speciale gelegenheden, maar ik heb het gevoel dat de grenzen vervagen. Het is een vreemde gewaarwording als ik een café in het buitenland binnenloop en ze me toevallig thee serveren in een UNITEA kopje.
Ik had iets willen creëren dat breed geaccepteerd zou worden. En ik zie nu dat het neutrale karakter ervan UNITEA het mogelijk maakt om verschillende levensstijlen te accommoderen. Het past zich moeiteloos aan je nieuwe routine aan naarmate de context van de thee zich verder ontwikkelt.

(Interviewer: Koji Kato)
画像