Meer dan 10 jaar - UNITEA Vol. 3

画像
"Meer dan 10 jaar" is een serie die zich richt op de collecties van KINTO die al meer dan tien jaar bestaan en die u het verhaal achter hun creatie brengen. De UNITEA theeservicecollectie is in 2006 ontstaan, in samenwerking met industrieel ontwerper Fumie Shibata. Ze staat bekend om haar vloeiende, emotionele uitingen en is een van de meest vooraanstaande Japanse ontwerpers van alledaagse producten. Hier deelt Fumie haar gedachten over hoe design ons dagelijks leven kan verrijken.
画像
画像
- Wat is uw aanpak bij het ontwerpen van een product?

Fumie: Want UNITEAik probeer dicht bij de echte alledaagse context te blijven van hoe het gebruikt zou kunnen worden (ik gebruik het zelf ook veel). Het ontwerp is van mij, maar tegelijkertijd is het dat niet. Tijdens het proces ben ik me er zeer van bewust dat het deel gaat uitmaken van het leven van iemand anders. De creatie die daaruit voortkomt zal onvermijdelijk mijn gevoeligheden weerspiegelen, maar dat is mijn aanpak.


- Ik denk dat de zachte rondingen in je ontwerpen een verzachtend effect hebben op de gebruiker.

Fumie: Dat is een echt compliment. Maar grappig genoeg ben ik eigenlijk niet van plan om "zachte" vormen te creëren. In feite is er een deel van mij dat elke keer iets anders wil creëren, dat op zoek is naar nieuwe uitdrukkingen, en ik speel soms met het idee om scherpe hoekige lijnen te gebruiken. Maar zo gaat het niet. In het ontwerp denk ik dat het proberen om iets "anders" te creëren oppervlakkig is. Als je echt diep graaft en denkt, verdwijnt het ego. Ik richt me op het nut en het materiaal, en de gebogen vormen komen op natuurlijke wijze samen.
画像
画像
- In de huidige tijd waarin de technologie zich ontwikkelt, denk ik dat er onderdelen zijn die de manier van denken en de rol van het ontwerp hebben veranderd. Zo is het nu voor iedereen mogelijk om gemakkelijk te maken wat ze willen met 3D-printers. Wat voor soort dingen denk je dat het ontwerp en de rol van de ontwerper in zulke tijden is?

Fumie: Dat is een heel moeilijke vraag. Maar ik vind dat een ontwerper niet alleen vormen en functies moet presenteren, maar ook moet pleiten voor het idee dat er meer dan één manier van leven is.
Er is plezier in luxe artikelen; in eenvoudige, eenvoudige objecten; en veel daartussenin. Vroeger werd geluk afgemeten aan geld en bezittingen. Maar ik denk dat mensen zich hebben gerealiseerd dat het hebben van veel dingen je niet per se gelukkig maakt.
Ik denk dat het een belangrijk onderdeel van de taak van de ontwerper is om verschillende vormen van geluk te suggereren door middel van design. Dat betekent het creëren van nieuwe vectoren van geluk. UNITEA Het was een nieuwe manier om glas te gebruiken: Ik gebruikte design om een perspectief te presenteren dat nog niet eerder was onderzocht.
画像
画像
- Het is waar dat we ons kunnen ontlasten van onze stress en zorgen door te weten dat er alternatieven zijn voor het heden. Fumie, als jurylid voor verschillende prijzen moet je veel ontwerpen zien - wat is volgens jou een "goed ontwerp"?

Fumie: Ik denk dat je in de wereld van vandaag niet begint met een definitie van een "goed ontwerp". Het is meer een empirische benadering. Als protagonisten van onze eigen levensstijl, zijn we allemaal op zoek naar "goede ontwerpen". Vroeger waren er trendzetters die ons het grote plan lieten zien en de wereld zou volgen. Maar in het tijdperk van het internet kan iedereen een ontwerp aanbevelen of in twijfel trekken. Het is niet langer aan de experts, maar aan ons allemaal om te bepalen wat een goed ontwerp is.
Dit betekent dat we de koppen bij elkaar moeten steken en moeten blijven nadenken over wat een "goed ontwerp" is. De toekomst ligt in collectief denken en voortdurende verbetering. Het is een beetje een cirkelvormige zendialoog, maar ik denk dat "goed ontwerp" is dat iedereen betrokken is bij het streven naar een goed ontwerp.

(Interviewer: Koji Kato)

ONTWERPPROFIEL

柴田文江

Fumie Shibata

Product Designer / Vertegenwoordiger van Design Studio S
Fumie Shibata is een industrieel ontwerper met een gevarieerd portfolio, variërend van elektronica en alledaagse producten tot medische hulpmiddelen. Haar talenten strekken zich uit tot de creatieve richting van een hotel. Enkele van haar bekendste creaties zijn "Beads Sofa" van MUJI, "Kenon-kun" thermometer van Omron, "9h ninehours" capsule hotel, "acure" next-generation vending machine van JR East Water Business, keukenmessen van TADAFUSA, "buchi" houten speelgoed van Sakai Kogyo K.K. Fumie is een professor aan de Musashino Art University, en is ook de auteur van "Forms within Forms" (ADP).