Verhaal van HIBI Urushi Bowl - Een bezoek aan de prefectuur Ishikawa

De geschiedenis van Yamanaka lakwerk gaat bijna 400 jaar terug, tot de Azuchi-Momoyama periode. Het begon toen de groep "kijishi" (houtmeesters), die van berg naar berg trokken en leefden van het maken van gedraaide kommen, naar de Yamanaka Onsen (warmwaterbron) stroomopwaarts migreerden. De kommen werden gemaakt als souvenir voor degenen die de warmwaterbron bezochten en het gebied ontwikkelde zich vervolgens tot de oorsprong van kommen voor dagelijks gebruik, waarbij lak- en goudlaktechnieken werden toegepast.

De prefectuur Ishikawa in Hokuriku staat al sinds mensenheugenis bekend als het traditionele productiegebied voor lakwerk. Er zijn drie regio's - "Yamanaka van houtwerk", "Wajima van lakwerk" en "Kanazawa van goudlak".

Yamanaka lakwerk staat bekend om zijn ongeëvenaarde technieken en perfectie in de wereld van het gedraaide houtwerk; de geavanceerde techniek van "rokuro biki" (houtdraaien), die Yamanaka lakwerk onderscheidt, wordt ondersteund door houtmeesters met superieur vakmanschap.

Lakwerk wordt gemaakt door middel van verschillende processen zoals "kiji biki", "kiji gatame" en "nuri" door bekwame houtmeesters.

Kiji biki
De ambachtslieden gebruiken "rokuro (pottenbakkersschijf)" en verschillende soorten "kanna (Japanse schaven)" die ze zelf hebben gemaakt om de "arabiki" ruw geschaafd hout te draaien.

Kiji gatame
Daarna wordt het naar "nushi (schilder)" gebracht die het hout verft met ruwe lak gemengd met diatomeeënaarde en slijpsteenpoeder zodat de houtnerf gevuld is en de inhoud niet lekt bij gebruik. Door het proces dat "mesuri" heet een paar keer te herhalen om lakwerk te drogen, wordt het duurzamer gemaakt. "Nushi" polijst het oppervlak vervolgens gelijkmatig. Dit proces is van grote invloed op hoe goed het lakwerk zal zijn.

Nuri
HIBI Lakwerk wordt gemaakt met de techniek die "fuki urushi" heet. Door te lakken, af te vegen en 5 keer te drogen, wordt het lakwerk glanzender en komt de houtnerf mooi tot zijn recht. Door gelijkmatige en dunne lagen lak aan te brengen, wordt de eenvoudige maar elegante textuur gecreëerd.

De urushi-kom heeft een mooie en gladde lijn die het lichaam met de basis verbindt, gemaakt om comfortabel te zijn in het dagelijks gebruik en om op natuurlijke wijze op tafel te passen. Met het oog op het gemak om vast te houden en de gladde textuur in de mond, tonen de ambachtslieden hun vakmanschap om de kom zo dun en licht mogelijk te maken.

Een van de kenmerken van gelakt houtwerk is dat het geen warmte geleidt als je er warm eten in doet, en dat het warme soep lang warm houdt. Het is met zorg gemaakt en gaat lang mee. Als je het elke dag gebruikt, zal het mooi verouderen en een van je meest gekoesterde voorwerpen worden.

Het natuurlijke gevoel van hout en lak, het ontwerp om het naar het leven van de gebruiker te leiden; het is het juweeltje gecreëerd door superieur vakmanschap om materialen en vorm met elkaar te verbinden.

COLLECTIE PAGINA
画像

PRODUCTEN IN GEBRUIK