Verhaal van CERAMIC LAB - Een bezoek aan Hasami Village

Hasami is een klein stadje in de prefectuur Nagasaki in het zuiden van Japan dat al meer dan 400 jaar porselein en keramiek produceert. Vanaf het begin was er een arbeidsverdeling: gespecialiseerde mallenmakers, kleimakers en kamamoto (degenen die het keramiek decoreren en bakken) werken samen om betaalbaar tafelgerei voor dagelijks gebruik te vervaardigen.
Met ovenschoorstenen die de skyline versieren en zelfs de bruggen versierd met keramiek, wordt de bezoeker voortdurend herinnerd aan het rijke erfgoed van Hasami.
画像
画像
KINTO's CLK-151 is een van de vele collecties die in Hasami geproduceerd worden. Door te leren van de traditionele Hasami technieken van het mengen van klei en het controleren van vochtigheid en temperaturen, ontwikkelden we de vorm, het uiterlijk en het gevoel van dit product in samenwerking met de lokale ambachtslieden. Elke stap is essentieel om CLK tot leven te brengen.

Klei
De klei voor CLK-151 is een mengsel van plaatselijke "zandsteen"-pottenbakkersklei en een traditionele porseleinklei uit het Hizen-district, Amakusa-toseki genaamd. Een korrelige soort Amakusa-steen, zarame genaamd, wordt erin gemengd om de basis zijn unieke aardse textuur te geven.

Afschuinen
Om de productie te stroomlijnen, worden machines gebruikt voor een deel van het gietproces, maar de laatste bewerkingen zoals het afschuinen worden met de hand gedaan. Slag voor slag worden de randen verwijderd om het CLK-design te realiseren. De subtiele randen en afgeronde contouren zijn het werk van puur vakmanschap.
画像
Glazuren
Na het bakken van het bisque en het aanbrengen van het logo is het tijd voor het glazuren. De basis wordt gecoat met een waterafstotend middel, zodat het het glazuur afstoot. De stukken worden dan in het glazuur gedompeld met een speciale tang. Zelfs dit bedrieglijk eenvoudige proces vereist vaardigheid om een gelijkmatige afwerking te bereiken. De dichtheid van het glazuur is nauwkeurig afgesteld om het gewenste effect op de CLK klei te hebben.
画像
画像
画像
Afbranden & Inspectie
Door het bakken bij een hoge temperatuur gedurende een lange tijd krijgt CLK-151 zijn kenmerkende matte textuur en gevoel. Temperatuur en vochtigheid kunnen de afwerking aanzienlijk beïnvloeden, dus de omstandigheden in de oven worden vakkundig gecontroleerd, afhankelijk van het weer en het seizoen. De mokken worden op schuine stutten geplaatst zodat de rand niet door het gewicht van het handvat gaat hangen. Na het bakken wordt elk stuk zorgvuldig geïnspecteerd om een constante kwaliteit te garanderen.
画像
画像
CERAMIC LAB is een interpretatie van Japans servies dat past bij een moderne levensstijl, geboren uit het partnerschap tussen KINTO en ambachtslieden die tradities hebben voortgezet. De nederige, aardse texturen en rustige kleuren geven warmte aan het dagelijkse leven.



COLLECTIE PAGINA
画像